eTwinning: samenwerken met een school in Europa

Logo van eTwinningwww.etwinning.be   etwinning@epos-vlaanderen.be

'Via de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen willen we onze kinderen verwelkomen in een sfeer van warmte en geborgenheid, met aandacht voor ecologische en duurzame ervaringskansen. eTwinning en Erasmus+-projecten bieden de mogelijkheid om over de grenzen heen naar collega’s in het buitenland te kijken. Elk eTwinning-project is een unieke kans om ideeën uit te wisselen, it-vaardigheden en taalcompetenties te versterken of een virtuele reis te maken naar een Europees land. Van een eenvoudig wenskaartje ontwerpen of een foto van onze nieuwe speelplaats versturen, tot het maken van een padlet ... Tal van projecten nodigen de kinderen uit tot samenwerking en communicatief vaardig zijn.'

Johan Vanhouwaert, Leerkracht Sint-Paulusschool Kortrijk

  • Wil je graag op een laagdrempelige manier uitwisselen met een ander Europees land?
  • Of wil je uitwisselen met een andere Vlaamse School of een kijkje nemen over de taalgrens? Dan is er ook eTwinning Belgica.
  • Wil je een nieuwe vibe in je lessen binnen brengen?
  • Wil je MOSsen over de grenzen heen?
  • Ben je een Eco-School en ben je op zoek naar andere Eco-Schools in Europa om samen een project op te starten?

Dan is eTwinning zeker iets voor jou!

Wat is eTwinning?

eTwinning is de community voor scholen in Europa. Leerkrachten uit de deelnemende landen gebruiken na registratie de digitale hulpmiddelen om met elkaar in contact te komen, ideeën en praktijkvoorbeelden uit te wisselen, samen te werken in groepen, samen te leren via online leerevenementen en projecten uit te voeren.

MOS en eTwinning gaan hand in hand

Als we onze planeet leefbaar willen houden voor iedereen, dan moeten we er samen aan werken. Via MOS en eTwinning kan je duurzaamheidsthema’s over de grenzen heen verkennen, vergelijken en vervolgens plannen maken om de ecologische voetafdruk van jouw school kleiner te maken.

Behaalde jouw MOS-school de Groene Vlag van Eco-Schools? Dan kan je via eTwinning andere Eco-Schools vinden en elkaar inspireren. Misschien starten jullie samen wel een project op? Op die manier kan je samen met je partnerschool aan de 7 succesfactoren werken. Zo lift je jouw Groene Vlag naar een hoger niveau.

Hoe begin je eraan?

1.    Ga op verkenning: Wat is eTwinning? Wat is de meerwaarde voor mijn school en voor mijn leerlingen? Wat is de motivatie en visie om ermee te beginnen? Waar willen we naartoe? Hoeveel tijd vraagt het? Wie kan me ondersteunen als ik het even niet meer weet? Kijk zeker even op het eTwinning portaal en laat je inspireren door andere scholen. Je hoeft je hiervoor nog niet te registeren.
2.    Creëer draagvlak: Praat erover met het schoolteam. Misschien is er wel een enthousiaste collega of een groepje leerkrachten die dit samen met jou wil opnemen.
3.    Bepaal het doel: Rond welk thema of welke thema’s wil je graag werken op school? Welke vakken, klas(sen) en leerkracht(en) wil je betrekken?
4.    Registreer jezelf en eventueel jouw school op www.etwinning.net
5.    Vervolgens zijn er verschillende manieren om verder te gaan:
a.    Bekijk op eTwinning Live of er leerkrachten zijn die andere leerkrachten zoeken om te eTwinnen. Meestal hebben ze al een thema of focus gekozen. Misschien leunt het wel aan bij jullie doelstellingen?
b.    Lanceer zelf een oproep en project via eTwinning Live.
c.    Ga naar een eTwinning inspiratiedag en ontmoet andere geïnteresseerden. Misschien vind je daar wel een eTwinningpartner!
6.    Jullie zijn gestart! Veel succes!
7.    Bij twijfels en vragen kan je steeds een beroep doen op jeroen.dekeyser@epos-vlaanderen.be  of etwinning@epos-vlaanderen.be. eTwinning Vlaanderen helpt je graag en gratis op het juiste pad. Een (online) nascholing op maat? Dat kan!

Hulp nodig?

In Vlaanderen is Epos vzw verantwoordelijk voor de eTwinning helpdesk. Je kan hier terecht met al je praktische, technische en inhoudelijke vragen. Wil je publicaties ontvangen of een workshop op school organiseren, neem dan zeker contact op: etwinning@epos-vlaanderen.be of 02/553 97 58.

Ook de eTwinning-ambassadeurs staan voor je klaar! eTwinning-ambassadeurs zijn leerkrachten met jaren ervaring in Europees projectwerk. Zij kunnen jou helpen met een schoolbezoek, via mail of telefoon.