MOS-held in de kijker: Daniella Kegels

Elke maand polsen we naar de mens achter de MOS-held(in). Deze maand plaatst de MOS-ploeg Daniella Kegels in de kijker. Zij is de rijzende MOS-ster van Vlaams-Brabant. Enkele jaren geleden begon haar school met de vergroening van het schooldomein en Daniella werd al snel gevraagd om de werkwinkel 'Geef je school Groene Longen!' mee vorm te geven. De MOS-blog van de school is er trouwens ook eentje om van te smullen. Die geven we aan het einde van het interview prijs.

 

School? Basisschool De Knipoog (Vilvoorde)

Functie? ICT-coördinator

Jij zet je in voor MOS sinds? 2015

Hobby’s?
Ik richtte The Hedge op, een vzw die natuurbelevingskampjes, wandelingen en fietstochten organiseert.

Ze noemen jou ...
Geen idee eigenlijk - juf Daniella?

Wat maakt je blij?
Ik voel me gelukkig op school als kinderen na een activiteit rond media of een leermoment op de groene speelplaats spontaan zeggen dat het weer leuk was. Of wanneer ze op de speelplaats uit zichzelf komen vragen: "Wanneer kom je nog eens naar onze klas?"
Als ik met mijn hele gezin dingen samen kan doen, zoals een fijne wandeling of een uitstapje, of het uitwerken van ons project The Hedge, dan ben ik helemaal in mijn nopjes.

Wat zie je als een uitdaging?
Ik hoop dat de kinderen die nu opgroeien heel veel kunnen en mogen vertoeven in de natuur en dat ze er hele fijne momenten kunnen beleven. Op die manier leren ze de natuur naar waarde schatten en leren ze er respectvol mee omgaan en het nut ervan inzien. Daar wil ik dolgraag mijn steentje aan bijdragen en ik hoop dat de volwassenen van morgen op een fijne manier met onze aarde omspringen. Maar ja, dat is een hele uitdaging, hé...

Waar kijk je naar uit?
In deze vreemde tijden kijk ik vooral uit naar nieuwe ontmoetingskansen en momenten waarop we het leven samen kunnen vieren...

De meest memorabele MOS-anekdote:
Toen we vorig jaar met ouders, leerkrachten en kinderen op een zaterdag werkten aan de moestuin, was er een leerling die op het einde van de dag zei: "Juf, dit is de mooiste dag van mijn leven". Het meisje was samen met haar broer, mama en papa komen helpen om de moestuinbakken te vullen met goede grond. Omdat haar ouders vaak moeten werken, deed ze niet zoveel samen met haar gezin. En die dag waren zowel mama en papa als haar juf er om samen met haar iets leuks te doen. Van zulke uitspraken smelt mijn hart...

Welke MOS-droom wil je nog realiseren?
Ik droom ervan dat elk uur van de dag minstens één klas buiten aan het leren is in De Knipoog. We hebben de luxe dat we een groot terrein hebben. Onze speelplaats is zelfs groot genoeg om met meerdere klassen tegelijk buiten te leren. Af en toe gebeurt het al wel, maar ik zou het heel fijn vinden als dat ooit de nieuwe standaard wordt onze school...

Je supportert voor...?
voor mensen die zich inzetten voor de natuur en onze planeet. Maar ik doe meer dan supporteren alleen en engageer me ook graag waar ik kan.

Als je een sabbatjaar zou nemen dan zou je…?
Sabbatjaar? Wat is dat? Ik zou dat nooit volhouden, de eerste maand zullen er al zoveel dingen in mijn hoofd zitten en nieuwe ideeën ontstaan die ik niet wil laten wachten :-)

Een goed boek of een goede film? Een goed boek

Dansen of zingen? Zingen

Lente of herfst? Lente

Je ultieme MOS-tip?
Probeer kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij het hele MOS-gebeuren op school en hen inspraak te geven. Zo heb je veel meer betrokkenheid van je leerlingen en is je concept duurzamer.

Je wil nog graag de groeten doen aan...
en ook dankjewel zeggen aan Herwig, onze MOS-begeleider die vorig jaar op pensioen ging. Hij heeft echt een wereld doen opengaan in De Knipoog. Zonder hem hadden we nooit gestaan waar we nu stonden! Verder doe ik de groetjes aan iedereen die interesse heeft in MOS, want dat is echt de moeite!

Ontdek die fameuze MOS-blog van VBS De Knipoog

Met haar planmatige aanpak - helemaal volgens de MOS-boekskes - gooide Daniella hoge ogen. Kortom, echt iemand die de nominatie van MOS-held verdient. Ken je ook zo’n MOS-held? Mail ons wat meer info en we nemen contact met je op.