MOS-held in de kijker: Olivier Verwilst

Elke maand polsen we naar de mens achter de MOS-held(in). Deze maand plaatst de MOS-ploeg Olivier Verwilst in de kijker. Samen met zijn team en de leerlingen transformeerde deze directeur de speelplaats en de aanpalende pastorie- en kloostertuinen in een prachtig natuurdomein. En die natuur wordt ook ingezet in de lessen: het team maakte grondig kennis met buiten lesgeven en stapte samen met scholen uit de buurt in een Erasmusproject rond outdoor education. Zo kunnen de leerkrachten zich zelfs laten inspireren door succesverhalen uit andere landen.  

School? Karel de Goede vzw - OLVA Vivenkapelle (Damme)

Functie? Directie

Jij zet je in voor MOS sinds? 2017

Hobby’s?
Gezelschapsspelen, voetbal, plezier maken met het gezin

Ze noemen jou ...
Niets specifieks maar ik denk dat de leerkrachten me wel 'gek' noemen.

Wat maakt je blij?
Elke glimlach van een kind na een leuk speelmoment in de tuin, na het bouwen van een gezamenlijk kamp, na het maken van een doelpunt, ... Als ik zie hoe de kinderen genieten van de omgeving op onze school, dan kan ik alleen maar trots zijn op wat we verwezenlijken. Elk kind mag hier ten volle kind zijn. En wat is er zaliger dan eens goed het kind kunnen uithangen?

Wat zie je als een uitdaging?
Het leerplan Zin in Leren, Zin in Leven (ZILL) toepassen op ons schooldomein. Welke doelen kunnen we realiseren buiten de klasmuren en hoe pakken we dat aan?

Waar kijk je naar uit?
Het afwerken van onze schooltuin. De arena en uitkijktoren zitten in de laatste rechte lijn. Nu nog de verdere uitbouw van de serre en het speeldomein voor de kleuters. OLVA Viven heeft een droom en deze is bijna werkelijkheid. Als we onze speelplaats dan optimaal kunnen integreren in de lessen ...

De meest memorabele MOS-anekdote:
Het nieuws dat we de wedstrijd 'De Klushelden' van Brico hadden gewonnen zette de hele school in rep en roer. De prijs bezorgde ons een serieuze versnelling in onze droom.
Onze 'babyborrel' waarop we onze droomspeelplaats voorstelden aan de ouders, grootouders en sympathisanten is ook een memorabel moment. De leerlingen van L6 zorgden voor een prachtige rondleiding.

Welke MOS-droom wil je nog realiseren?
Een fit-o-meter op het schooldomein van precies 1 km lang, met om de 100 meter een opdracht of proef. Zo worden bewegen en leren aan elkaar gekoppeld en krijgen abstracte begrippen zoals 100 m of 1 km een concrete betekenis.

Je supportert voor...?
Mijn 2 kinderen. Anouk, mijn dansende prinses en Maxim, de uitbundige voetballer.

Als je een sabbatjaar zou nemen dan zou je…?
de wereld rondreizen met mijn gezin en de mooiste plekken van de wereld ontdekken.

Kamperen of hotel? Kamperen

Het strand of de bergen? De bergen

Luieren of sporten? Sporten

Je ultieme MOS-tip?
Gewoon doen! Geloof in hetgeen je allemaal kunt bereiken met buiten lesgeven. Onbewust zul je heel veel collega's stimuleren om ook de stap naar buiten te zetten.

Je wil nog graag de groeten doen aan...
de collega's die elke dag het beste van zichzelf geven op onze school. Ze blijven hun grenzen verleggen en gaan mee in het MOS-verhaal. En aan mijn gezin, dat heel veel begrip heeft voor het feit dat we zoveel samen in de schooltuin werken.
 
Olivier is nog maar enkele jaren directeur, maar outdoor education maakt nu al deel uit van het dna van de school. Kortom, echt iemand die de nominatie van MOS-held verdient. Ken je ook zo’n MOS-held? Mail ons wat meer info en we nemen contact met je op.

Olivier Verwilst

Naar onze wall of fame